Belépés

Ipar 4.0: az elsődleges cél a tudásbővítés

Augusztusban az Ipar 4.0-val kapcsolatos tudásbővítés kerül a Modern vállalkozások program fókuszába – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Koleszár Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezető IKT-tanácsadója.

Információi szerint hogyan és mikor folytatódik a Modern vállalkozások programja?

A program első üteme július végén zárul, de már most elmondható, hogy a kitűzött célok teljesültek, ezért várhatóan augusztustól egy bővített tematikával kezdődik a folytatás. A projekt egyik új fókusza lesz a kis- és középvállalkozások (kkv) Ipar 4.0-val kapcsolatos tudásbővítése is. Az ipari digitalizáció a nagy cégek beszállítói láncaira is jelentős hatást gyakorolhat, hiszen aki nem tud megfelelni az új termelési környezettel kapcsolatos elvárásoknak, az elveszítheti pozícióját. Az Ipar 4.0-technológiákkal kapcsolatban még sokszor tájékozatlanok a cégek, ebben is segíteni fogunk a kkv-k döntéshozóinak. Átalakul a rendezvényeink struktúrája. Az ősszel kezdődő sorozat keretében ágazatspecifikus rendezvényekkel, tematikus műhelymunkákkal készülünk. Lesz többek között autóipari, építőipari, kereskedelmi országos rendezvényünk, ahol gyakorlati, a cégek napi működését segítő szakmai tudást kívánunk átadni. Bővülni fog a Modern vállalkozások programjának honlapján elérhető szolgáltatások köre, többek között a Ginop 3.2.2 pályázathoz kapcsolódóan pályázati előminősítő funkciót tervezünk kialakítani.

Meglátása szerint mennyire felkészültek informatikai szinten a hazai kkv-k?

Általánosságban kijelenthető, hogy a hazai vállalkozások hátránya jelentős az európai uniós versenytársaikkal szemben, azonban az elmúlt másfél évben reménykeltő előrelépés történt. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a legkisebb vállalkozásoknak a napi ügymenet mellett nincs idejük információt gyűjteni a lehetséges informatikai megoldásokról, így gyakran félinformációkból tájékozódva döntenek egy-egy beruházás, fejlesztés mellett. Ez sok esetben sikertelen, és a vállalkozások döntéshozói emiatt sokszor elzárkóznak az újabb fejlesztésektől. Amennyiben a legkisebb vállalkozásoktól a nagyobbakig haladunk, az infokommunikációs technológiai (IKT) eszközök fejlettsége és a mindennapi folyamatokban való jelenlétük egyre jelentősebb.

Miben segített elsősorban e program a társaságoknak?

Tanácsadó kollégáink egy átfogó üzleti és informatikai audit keretében a helyszínen felmérik a vállalkozás folyamatait, és javaslatokat tesznek az informatikai fejlesztésre, konkrét cégre szabott megoldást kínálnak. Ezenkívül az ajánlott fejlesztésekhez a lehetséges pályázati forrást is megnevezik. Eddig közel ötezer helyszíni auditra és ajánlásra került sor a program keretében. A kedvezményesen kínált alkalmazások száma meghaladja az 1100-at, amit négyszáz informatikai szállító biztosít. Emellett az első szakaszban 127 rendezvényt szerveztünk, melyek keretében megoldásszállítókkal és szakértőkkel találkozhattak a cégek döntéshozói. Várhatóan a második ütemben folytatjuk ezt a sorozatot. Egy széles körű tudástárat tettünk elérhetővé a www.vallalkozzdigitalisan.hu honlapon, amely segít a vállalati informatikai megoldások között eligazodni. Programunk egyik fontos pillére még az a termék- és szolgáltatás-adatbázis, amelyből a vállalkozások kedvezményesen szerezhetnek be informatikai megoldásokat.

Hány társaság vett rész a programban?

Több mint kilencezer vállalkozást értünk el ez idáig. Ezek közül több mint 3500 cég szerezte meg a digitálisan felkészült vállalkozás minősítést, ami a jelenleg futó Ginop 3.2.2. pályázaton további ötszázalékos vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosítja ezeket a cégeket.

Várakozásuk szerint a folytatásban hány cég csatlakozik?

Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezzem, hogy a program fókuszában nemcsak az új cégek megtalálása lesz a jövőben, hanem a meglévő cégek „gondozása” és utánkövetése is, így további 7-10 ezer cég csatlakozására számítunk a program második ütemében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vg.hu