Belépés

Athén lett az Európai Unió leginnovatívabb városa

Európa leginnovatívabb városának választotta idén az Európai Bizottság Athént, döntését pedig a többi között azzal is indokolta, hogy a görög főváros a gazdasági és társadalmi válságot az innovációkkal tudta leküzdeni: "Nem a nehézségek számítanak, hanem az, hogy miként jutunk túl azokon" - mondta Carlos Moedas kutatásért, tudományért és innovációért felelős uniós biztos.

A címre a legalább 100 ezres lakosságú városok pályázhattak. A zsűri azt értékelte, hogy az adott városok milyen innovatív megoldásokat alkalmaznak az aktuális társadalmi kihívásokra, hogyan valósították meg koncepcióikat a polgárok bevonásával és a helyi ökoszisztémát is vizsgálták. Athénban több területen is kiemelkedő programokat hoztak létre, a többi között a menekültek segítésére, az írástudás fejlesztésére, a helyiek bevonására a turizmusba, illetve az elhagyott épületek újrahasznosítására.

Utóbbiban a POLIS2 projekt részeként arra ösztönözték a város gazdasági szereplőit, hogy nyissanak üzleteket egy üresen álló épületben a Szüntagma tér és a Plaka között, a Voulis utcában. Az önkormányzat vállalta, hogy állja a bérlés és a karbantartás díját hat hónapig. Az egyetlen kikötés volt, hogy magas minőségű, Görögországban készült termékeket kell forgalmazniuk a kereskedőknek. A történelmi épület az EFKA, az országos nyugdíjalap tulajdonában volt, de a Munkaügyi Minisztérium átadta azt az önkormányzatnak közösségi hasznosításra. A programtól azt várják, hogy az így újjáéledt terek hatással lesznek a közelben működő többi vállalkozásra is és felélénkül a kereskedelem.

Athén olyan városokat előzött meg, mint a dániai Aarhus, a németországi Hamburg, a belgiumi Leuven, a franciaországi Toulouse és a svédországi Umea, melyek egyenként 100-100 ezer eurót kaptak. A görög főváros 1 millió eurós díjazásban részesült.

Media

NKFIH támogatási rendszer átalakulásáról

Átalakulóban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatási rendszere

Az átalakulás elsődleges célja a kis- és közepes vállalkozások hatékonyságának és vesenyképességének fokozása valamint a társadalmi hasznosság előtérbe helyezése.

Interjú Dr. Birkner Zoltánnal, az NKFI Hivatal elnökével az M1 2018. november 6-i Ma reggel című adásában:

http://nkfih.gov.hu/hivatalrol/sajtoszoba/foto-videotar

Partnerkeresés

Participant Portal partnerkereső

Egyre népszerábbek az Európai Bizottság partnerkereső szolgáltatásai a Participant Portálon. Az új szolgáltatással a korábbi projektekben résztvevő szervezetekre lehet rákeresni korábbi felhívás témák, kulcsszavak, szervezetek, szervezettípusok, valamint ország szerint, valamint együttműködési szándékot, projektötletet, kompetenciát lehet kínálni a nyitott pályázati témák oldalain.

A szolgáltatás az alábbi oldalon érhető el: partner search

PPP szervezetek és további tematikus partnerkereső szolgáltatások

Az ICT program egyes tematikus területeinek stratégiai kutatási terveit (Strategic Research and Innovation Agenda (SRIA) összeállító EUs PPP szervezetek, valamint egyes tematikus területeket összefogó koordinációs projektek további partnerkereső szolgáltatásokat biztosítanak, többek között:


ENRICH - Innovációs szolgáltatások: Brazília, Kína, USA

Az ENRICH hálózat (European Network of Research and Innovation Centres and Hubs) az európai tudomány, technológia és innováció nemzetköziesítését támogatja három országban: USA, Kína és Brazília. Az innovációs központokat összefogó hálózatok innovációs szolgáltatásokat és együttműködési lehetőségeket kínálnak nemzetközi együttműködések ösztönzésére. Jelenleg is több új kiírásra lehet pályázni az ENRICH USA hálózat oldalán, mely támogatja európai kutatók és innovációs szakemberek, kutatóintézetek, start-upok, kis- és középvállalkozások amerikai piacra történő kijutását.